Si mund të dimë nëse kemi peshën optimale?

Si mund të dimë nëse kemi peshën optimale?

Për të kontrolluar nëse një person është në parametrat normale të peshës së tij trupore, përllogaritet shumë lehtë me një koeficient: Indeksin e Masës Trupore (IMT)

IMT= Pesha (kg) /(Gjatesine (m))^2

Psh: Kemi një person që peshon 75 kg dhe 1,65 të gjatë  IMT=75/(1,65)^2=27.5

Duke iu referuar tabelës më poshtë IMT 27.5 është të mbipesha.

Kategoria Indeksi i Masës Trupore
Nën peshë <18.5
Normale 18.5-24.9
Mbipeshë 25-29.9
Obeziteti i kategoriseë të parë  I 30-34.9
Obezitet  të dytë II 35-39.9
Obeziteti i të tret III patologjik >40

 

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *