Fëmijët

Urinimi i fëmijëve në shtrat gjatë natës, shkaktarët dhe trajtimi

Lagia e shtratit apo urinimi i pavullnetshëm natën është zakonisht një problem i vogël, i cili kur trajtohet gabimisht, mund të shndërrohet në problem më të madh. Sipas OBSH, është e rëndësishme që të përmendet se fëmijët e sapolindur lagin shtratin dhe pothuajse asnjë adoleshent nuk e bën. Ashtu sikundër të mësuarit e të ecurit dhe të folurit janë fazë normale e zhvillimit, kështu është edhe të mësuarit për të

Sociologët: Ndalimi i internetit është abuzim i fëmijës

Kur është fjala për fëmijët dhe kohën që e shpenzojnë pranë ekraneve, prindërit kanë në përgjithësi mendime të ndryshme. Disa prind thonë se lejimi i fëmijëve të shpenzojnë shumë orë në pajisjet digjitale – si telefonat e mençur, tabletët, laptopat, etj. është e dëmshme për mirëqenien e përgjithshme të fëmijëve, disa prind i vlerësojnë lart përfitimet edukative dhe zhvillimore që këto pajisje ua ofrojnë mendjeve të reja. Këtë të fundit

Mamatë po mësojnë se si të bëjnë gjithçka me një dorë ndërsa mbajnë një fëmijë në dorën tjetër

Prindërimi nuk është ajo që shihni në Instagram , Pinterest, Facebook apo në çdo rrjet social tjetër! Nuk ka lidhje me pozat e përsosura e me veshjet e hekurosura sa për një foto ! prindërimi është plot tension, të ndalura zemra në të qindtën e sekondit, të qeshura me shpirt e të qara nën zë. Fotografja dhe mamaja e dy djemve 3 dhe 5 vjeçarë dëshiron që të paktën në

Përdorimi i antibiotikëve tek fëmijët rrit rrezikun e formimit të gurëve në veshka

Pesë klasa antibiotikësh janë lidhur me një rritje të rrezikut për gurë në veshka dhe rreziku është më i theksuar sidomos me barnat sulfonamide të përdorura te fëmijët dhe adoleshentët. “Rezultatet e studimit tonë sugjerojnë se ekspozimi ndaj disa antibiotikëve oralë është një faktor i ri rreziku për nefrolitiazën, një faktor që mund të ndryshohet në 30% të pacientëve që marrin receta ambulatore të panevojshme për antibiotikë”, thotë Gregory Tasian

Katër arsye se përse duhet ta përqafoni fëmijën tuaj çdo ditë

Si specie, neve na nevojitet kontakti njerëzor për të mbijetuar dhe jetuar. Lëkura është organi jonë më i madh, ndërkaq kontakti fizik është ai që na bën të dallojmë nga speciet tjera. Për bebet, kontakti fizik është shumë i rëndësishëm sepse ka ndikim direkt në zhvillimin e tyre psikologjik dhe fizik. Në fakt, kontakti fizik ndihmon edhe në zhvillimin emocional të fëmijës. Ekspertët tregojnë se fuqia e përqafimit të fëmijës

Pse gjaku i këtij burri ndihmoi miliona fëmijë?

Një burrë në Australi ka ndihmuar më shumë se 2 milionë fëmijë duke dhuruar gjakun e tij, nga i cili krijohet një medikament që parandalon problemet tek të porsalindurit. Po përse është ky gjak kaq i veçantë dhe si funksionon medikamenti tek fëmijët? Burri 81 vjeçar, James Harrison ka dhuruar gjak për 60 vite dhe ka realizuar dhurimin e tij të fundit në 11 maj. Disa herë e thërrasin “njeriu

Duke i thënë fëmijës tuaj “JO” e bëni atë më të shkathët

Ju përpiqeni të mos llastoni fëmijët tuaj, por pas orëve të dhembjeve dhe lotëve, ndonjëherë ju thjesht dorëzoheni. Ne nuk jemi këtu për të gjykuar. Vetëm për të hedhur dritë mbi disa përfitime të mbështetura nga hulumtimi për ti thënë “jo” fëmijës tuaj. Do t’ju falënderojnë më vonë. Mendoni përsëri se jeni fëmijë. Për ju çdo send i shtëpisë mund të shndërrohej në një shtëpi kukullash, një anije kozmike, apo

Gabimet e prindërve që shkaktojnë xhelozinë tek fëmijët

Xhelozia është një ndjenjë që mund t’i lindë fëmijës për motrat, vëllezërit ose shokët e shoqet. Edhe detaje shumë të thjeshta, të cilat prindërit nuk i vënë re, shkaktojnë xhelozi tek fëmijët. Gabimet e prindërve që shkaktojnë xhelozinë tek fëmijët: 1. Ndëshkimi Kur vjen një fëmijë tjetër në familje, fëmija më i madh mendon se ju e ndëshkoni për faj të tij. Fëmija mund të përjetojë depresion dhe mund të

Ja pse fëmijët tuaj janë aktivë dhe nuk ndjejnë lodhje!

Prindërit, fëmijët e të cilëve vazhdimisht janë aktiv dhe nuk ndihen të lodhur, tashmë kanë një rezultat se pse ndodhë një gjë e tillë. Sipas hulumtimit të fundit fëmijët nuk ndjejnë lodhje pasi ata kanë të njëjtën nivel të energjisë sikurse atletët aktivë. Studimi i përfunduar në Francë,  ka gjetur se fëmijët nuk marrin më pak lodhje se sa vrapuesit e distancave të gjata dhe konkurrentët e triatlonit. Ata madje

Sipas një studimi të ri, fëmijët trashëgojnë inteligjencën e nënës së tyre

Pavarësisht stimulimit të vazhdueshëm për të forcuar intelektin e fëmijës suaj, thuhet dhe është zbuluar tashmë se thuajse 50% e intelektit të secilit prej nesh vjen prej gjeneve tona dhe pjesa tjetër prej ambientit që na rrethon. Sipas një studimi të ri të prezantuar nga revista e psikologjisë “Psychology Spot”, thuhet se njerëzit lindin me gjene, të cilët kushtëzojnë funksionimin në mënyrë të ndryshme sipas faktit nëse vijnë nga nëna